Leeswijzer

Programma-indeling

De programmabegroting bestaat uit 9 programma’s en ongeveer 70 taakvelden. De programma-indeling is als volgt:

0.      Bestuur en ondersteuning
1.      Veiligheid
2.      Verkeer, vervoer en openbare ruimte
3.      Economie
4.      Onderwijs
5.      Sport, cultuur en recreatie
6.      Sociaal Domein
7.      Volksgezondheid en milieu
8.      Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening

Programmaplan opzet

De programma’s hebben de volgende opzet:

Wat gebeurt er om ons heen?

Hier staan de trends en ontwikkelingen beschreven die effect hebben op onze organisatie.

Wat willen we bereiken en wat gaan we daarvoor doen?

Hier staan de maatschappelijke effecten en doelen beschreven en hoe wij die met het programmaplan willen bereiken.

Wat mag het kosten?

Een overzicht van de baten, de lasten en de wijzigingen in de reserves.

Verbonden partijen die bijdragen aan het realiseren van onze doelstellingen

Hier staan de verbonden partijen die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de gemeente beschreven.

Beleidsindicatoren

De verplichte beleidsindicatoren, zoals opgenomen in ‘waarstaatjegemeente.nl’, zijn per programma weergegeven. De cijfers kunnen betrekking hebben op verschillende jaren.

Paragrafen

Naast de programma’s bevat de programmabegroting 2025-2028 de volgende paragrafen:

  1. Lokale heffingen
  2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing
  3. Onderhoud kapitaalgoederen
  4. Financiering
  5. Bedrijfsvoering
  6. Verbonden partijen
  7. Grondbeleid
  8. Regio Deal
  9. De Woo

De paragrafen geven een dwarsdoorsnede van de programmabegroting voor een aantal (verplichte) specifieke onderwerpen.

Financiële positie

In de financiële positie zijn opgenomen: het overzicht van baten en lasten van het programmaplan, het investeringsoverzicht, de specificatie van de reserves en voorzieningen en de geprognotiseerde balans (meerjarig).

Bijzonderheden

Wijzigingen Iv3 voorschriften en actualisatie kostenverdeling

Het Rijk heeft voor begrotingsjaar 2025 nieuwe IV3 voorschriften (Informatie voor derden) gepubliceerd, waarin in Programma 6 nieuwe taakvelden zijn toegevoegd en bestaande taakvelden zijn herzien om beter te kunnen voorzien in de informatiebehoefte in het Sociaal Domein (o.a. agv de Hervormingsagenda Jeugd). Wij hebben de Begroting 2025 (programma '6. Sociaal Domein') aangesloten om aan deze nieuwe, verplicht te hanteren, voorschriften te kunnen voldoen. Voor nadere toelichting en Iv3 definities wordt verwezen naar: Iv3 voorschriften gemeenten 2025

In de begroting worden verder, via interne verdeelsleutels, de directe (personeels)kosten verdeeld over verschillende taakvelden/programma's. De kosten van overhead worden niet verdeeld, maar conform het BBV verplicht verantwoord op taakveld '0.4 Overhead'. Bij de start van de gemeente Hoeksche Waard in 2019 is voor deze verdeling uitgegaan van het gemiddelde van de kostenverdeling bij de vijf voormalige gemeenten (uit praktische overwegingen en vanwege gebrek aan andere/verplichte uitgangspunten). Deze basis betrof op dat moment een best mogelijke inschatting/benadering. De eerste jaren ná de herindeling is de organisatie nog volop in beweging geweest en is deze verdeling steeds toegepast ter bevordering van de vergelijkbaarheid tussen de verschillende jaren. Omdat omstandigheden wijzigen (o.a. nieuwe / herziening taakvelden, nieuwe Rijskbudgetten/SPUKs, ontwikkeling van formatie en mutaties in ambities en werkzaamheden) is het raadzaam om deze verdeling periodiek aan te sluiten bij de actuele situatie. In het kader van de huidige doorontwikkeling van de organisatie hebben de teammanagers een capaciteitsplanning opgesteld en is geinventariseerd aan welke taakvelden de teams naar verwachting hun tijd besteden. Op basis van deze inschatting is de kostenverdeling naar de taakvelden / programma's in de begroting geactualiseerd. Dit leidt tot een budgetneutrale verschuiving van de toerekening, met name tussen de programma's '2. Verkeer, vervoer en openbare ruimte' (lagere toerekening o.m. doordat uitvoering van werkzaamheden door eigen personeel is omgezet naar externe uitvoering/contracten met derden) en '6. Sociaal Domein' (hogere toerekening agv stijging van de zorgvraag en doordat de vorige kostenverdeling op hoofdlijnen was bepaald en de nieuwe verdeling op de actuele capaciteitsinzet is gebaseerd). Per saldo blijven de totale kosten gelijk en is uitsluitend sprake van een herverdeling.

Motie dierenwelzijn

In bijlage 2 is een uiteenzetting gedaan van de budgetten voor dierenwelzijn. Dit in navolging van de besluitvorming bij de Programmabegroting 2024 (november 2023) waarin de raad de motie Dierenwelzijn (Nummer M004 09112023) heeft aangenomen. Ter uitvoering van deze motie is in bijlage 2 een tabel opgenomen, waarin de in de begroting 2025 opgenomen budgetten voor dierenwelzijn zijn weergegeven inclusief een toelichting op de bestedingen.