Regio Deal

Inleiding

Het samenwerkingsverband Zuid-Hollandse Delta en het Rijk hebben op 17 juli 2020 een Regio Deal gesloten. Met deze deal investeert het Rijk 7,5 miljoen in het versterken en verbeteren van de kwaliteit van leven, werken en wonen in deze regio. In de Zuid-Hollandse Delta werken de gemeenten op de eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten samen aan een aantal grote opgaven.

In een Regio Deal werken Rijk en regio samen aan gebiedsgerichte opgaven om de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen, veiligheid, onderwijs en recreëren in regio’s verspreid over Nederland te vergroten. De eilanden hebben voor hun ambities een bedrag van 7,5 miljoen van het Rijk ontvangen en dragen daar zelf nog eens 7,5 miljoen aan bij. Met de extra investering van het Rijk kan de regio deze opgaven sneller en beter aanpakken.

Thema’s

De samenwerkende gemeenten gaan met de ondertekening van de Regio Deal samen aan de slag op het gebied van duurzaamheid, agrifood, landschap en toerisme en onderwijs en arbeidsmarkt. Gemeente Hoeksche Waard is trekker van het thema agrifood.

Projecten

Na de start van de Regio Deal is stevig ingezet op de regionale samenwerking tussen overheden, ondernemers, scholen en maatschappelijke partners. De ambities worden met grote én kleine projecten gerealiseerd.

Agrifood
In de Hoeksche Waard zijn door agrarische initiatiefnemers verschillende nieuwe initiatieven gestart. Een aantal zijn zelfs al succesvol afgerond. We zien mooie projecten waarbij agrariërs samenwerken met wetenschappers en onderwijs. Veel Hoeksche Waardse initiatieven gaan over het verbeteren van de bodem, zoals de pilot regeneratieve landbouw, Robotiller en Bodem als Basis. Het project Energiepolder start in 2024 met steun van de Regiodeal.

Landschap en Toerisme
De regio werkte de afgelopen jaren succesvol aan een beter bereikbaar en leefbaar gebied en aan de doorontwikkeling van het toeristisch aanbod. Ook bij deze pijler zijn al projecten succesvol afgerond. Een aansprekend project binnen het werkpakket Verbinden van stad, land en water voor onze gemeente is de Hitsertse Kade. Dit project levert een bijdrage aan de waardering van de natuur- en belevingswaarde in de Zuid-Hollandse Delta.

Onderwijs en Arbeidsmarkt
De gemeenten willen zorgen voor een ‘dekkend onderwijsaanbod’ in de regio voor de sectoren agrifood, toerisme en recreatie, duurzaamheid, zorg en innovatietechniek. Daarvoor zijn drie campussen in Goeree-Overflakkee, Voorne aan Zee en Hoeksche Waard belangrijk. In aanvulling daarop komt een regionale online vacaturebank waar werkzoekenden in één oogopslag kunnen zien welke vacatures in de Zuid-Hollandse Delta openstaan.

Nieuwe aanvraag Regio Deal
De nieuwe aanvraag Regio Deal 5e tranche is eind 2023 ingediend door de regio Zuid-Hollandse Delta. Begin 2024 hebben we van het ministerie van BZK te horen gekregen dat onze aanvraag is gehonoreerd. Dit betekent opnieuw een financiële impuls voor ons gebied van 10 miljoen. Voorwaarde aan de investering door het Rijk is dat we als regio hetzelfde bedrag investeren. Voor onze gemeente betekent dit, net als bij de lopende Regio Deal (3e tranche), dat we reeds in onze begroting opgenomen middelen opvoeren t.b.v. projecten. Voor het eind van 2024 wil het Rijk van ons horen hoe we onze regionale opgaven samen willen aanpakken en wat we daarvoor gaan doen. De afgelopen maanden zijn al verschillende ideeën en projecten ingebracht. Zo hebben de regiogesprekken die in maart 2024 plaatsvonden ruim 60 voorstellen opgeleverd. Vanuit ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheden is een mooie selectie aan ideeën en projecten opgehaald. Sommige al helemaal uitgewerkt in een projectvoorstel, andere nog slechts een eerste schetsidee. Maar bij elkaar geeft het ons een goed beeld van de gedrevenheid en het enthousiasme dat er in onze regio is. Er is dus alle vertrouwen dat we vanaf 1 januari 2025 met een volgende Regio Deal aan de slag kunnen en zo de Brede Welvaart in onze regio kunnen verstevigen.

Risico’s

De Regio Deal is niet alleen iets van de overheid. In de zogenaamde ‘triple helix’ maken ook het onderwijs en ondernemers deel uit van de samenwerking. Belangrijk is dus dat alle partijen hun verantwoordelijkheid in deze samenwerking pakken en er ook voor zorgen dat de financiële investeringen en verplichtingen worden nagekomen.