Wet open overheid (Woo)

Inleiding

De Wet open overheid (Woo) heeft als doel een open en transparante overheid en is in 2022 ingegaan. De wet is van invloed op onze informatiehuishouding, processen, dienstverlening en cultuur en heeft gevolgen voor de hele organisatie: ambtenaren, college én raad.

Implementatie informatiecategorieën

Drie van de elf verplichte informatiecategorieën publiceren we sinds 2023. De verdere implementatie voeren we stap voor stap en doelmatig uit. Per keer wordt een informatiecategorie uitgerold waarbij we gebruik maken van de eerder opgedane ervaring. We focussen ons eerst op de verplichte categorieën per november 2024 en vervolgens op de categorieën die betrekking hebben op de directe leefomgeving omdat daar, vanuit dienstverleningsaspect, het meeste resultaat te behalen is. Op deze manier publiceren we eind 2025 de 11 verplichte categorieën.

Publicatie

Op de website is een publicatiepagina ingericht die gevuld wordt vanuit ons publicatieplatform. De publicatiewijze op onze website is geautomatiseerd en gekoppeld aan de landelijke woo-index door het inzetten van de openwoo.app. Hierdoor kan de opsteller de informatie die gepubliceerd moet worden zonder handmatige handelingen direct publiceren op onze webiste.

Bewustwording

Met berichten op het intranet is gestart met bewustwording onder medewerkers te creëren. Vanaf komend jaar worden structureel berichten geplaats en acties gehouden die bijdragen aan bewustwording van ambtenaren, college- en raadsleden.