Regio Deal

Inleiding

Het samenwerkingsverband Zuid-Hollandse Delta en het Rijk hebben op 17 juli 2020 een Regio Deal gesloten. Met deze deal investeert het Rijk 7,5 miljoen in het versterken en verbeteren van de kwaliteit van leven, werken en wonen in de regio. In de Zuid-Hollandse Delta werken de gemeenten op de eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten samen aan een aantal grote opgaven.

In een Regio Deal werken Rijk en regio samen aan gebiedsgerichte opgaven om de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen, veiligheid, onderwijs en recreëren in regio’s verspreid over Nederland te vergroten. De eilanden hebben voor hun ambities een bedrag van 7,5 miljoen van het Rijk ontvangen en dragen daar zelf nog eens 7,5 miljoen aan bij. Met de extra investering van het Rijk kan de regio deze opgaven sneller en beter aanpakken.

Thema’s

De samenwerkende gemeenten gaan door de ondertekening van de Regio Deal samen aan de slag op het gebied van duurzaamheid, agrifood, landschap en toerisme en onderwijs en arbeidsmarkt. Gemeente Hoeksche Waard is trekker van het thema agrifood.

Projecten

Na de start van de Regio Deal is stevig ingezet op de regionale samenwerking tussen overheden, ondernemers, scholen en maatschappelijke partners. De ambities worden met grote én kleine projecten gerealiseerd. In 2021 zijn voor agrifood vier nieuwe initiatieven gestart. In verband met het groeiseizoen loopt de uitvoering door in 2023. Zo krijgt het ‘Bodem als Basis van LTO Noord een vervolg. Gezamenlijk financieren LTO Noord, Waterschap Hollandse Delta en de Regio Deal dit project, waarin bij circa 55 deelnemende agrariërs gewerkt wordt aan de verbetering van de landbouwgrond. Daarnaast start een proef met een waterstofrobot voor bodembewerking op verschillende grondsoorten in de regio. Ook is er een financiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Foodlab Hoeksche Waard. Zo wordt verder gebouwd aan het regionale kennisnetwerk voor landbouw en de korte keten. De ambitie was om voor half 2022 alle nieuwe initiatieven binnen de subsidieregeling in uitvoering te brengen. Dit is gelukt. Zo komt er een proef met mobiele zonnecellen bij een agrarisch bedrijf, om te kijken of het lukt zelfvoorzienend te worden. Daarnaast wordt het netwerk van waterstofvulstations in de regio uitgebreid.

Met de herstructurering van de verouderde campings en de transformatie van oude jachthaven naar veelzijdig watercentrum zet men de eerste stappen op het gebied van toerisme. De projecten om de natuur van het Haringvliet meer bekend, toegankelijk en beloofbaar te maken, worden nu opgestart. De gemeenten willen bovendien zorgen voor een ‘dekkend onderwijsaanbod’ in de regio, voor de sectoren agrifood, toerisme en recreatie, duurzaamheid, zorg en innovatie-techniek. Daarbij zijn de drie campussen in Goeree-Overflakkee, Brielle en Hoeksche Waard belangrijk. In aanvulling daarop komt een regionale online vacaturebank, waar werkzoekenden in één oogopslag zien welke vacatures in de Zuid-Hollandse Delta openstaan.

Risico’s

De Regio Deal is niet iets alleen van de overheid. In de zogenaamde ‘triple helix’ maken ook het onderwijs en ondernemers deel uit van de samenwerking. Er moet nog inzet gepleegd worden om voldoende partijen met voldoende doorzettingskracht aan deze deal te verbinden. Door de coronacrisis zijn voor sommige partijen de prioriteiten anders komen te liggen. Dit zal in 2023 duidelijk worden.